Tot mai mulți producători români de mobilă se orientează spre piața internă. Deciziile lor sunt influențate de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este reprezentat de războaiele din regiune, care au dus la perturbarea piețelor din Rusia, Ucraina sau Israel. Un alt factor este creșterea puterii de cumpărare a românilor, care își permit să investească în mobilă de calitate mai bună, în locul mobilierului ieftin din import sau a pieselor second-hand.
Industria românească a mobilei s-a dezvoltat constant de-a lungul ultimelor decenii și este unul dintre sectoarele care generează excedent comercial. Chiar și în perioada pandemiei, valoarea exporturilor a fost mai mare decât cea a importurilor. Însă, în timp ce vindeau mobilă de bună calitate în străinătate, unii producători de mobilă au acordat un interes mai scăzut pieței interne, care a fost acaparată de importatori de mobilier ieftin. Sub presiunea situației geopolitice, mulți producători au început să își schimbe această atitudine și devin tot mai interesați de piața internă, una dintre cele mai mari din regiune, spune reprezentantul unei fabrici de mobilă, Montana Câmpeni, Sorin Sălăgean.
Un alt factor care contribuie la reorientarea producătorilor de mobilă este creșterea veniturilor românilor. Acum, tot mai mulți români își permit să cumpere mobilă de bună calitate, în contextul în care, acum un deceniu și jumătate, piața era dominată de mobilier ieftin și prost ori de piese second-hand, aduse din Occident.